High Precision Cleaning voor revolutionair ruimteonderzoeksproject

Innovar Einstein Telescope Pathfinder

Nikhef, het nationale instituut voor subatomaire fysica in Amsterdam, benaderde mei vorig jaar Meilink Precision Cleaning, onderdeel van Meilink, om een voorstel uit te brengen voor high precision cleaning van componenten voor de ETpathfinder. Dit is een R&D infrastructuur die gebouwd wordt om technologie te testen en te ontwikkelen voor de Einstein Telescoop, ’s werelds eerste van een nieuwe generatie observatoria voor zwaartekrachtgolven. Dat vergt absoluut deeltjesvrije componenten, vandaar dat Nikhef al snel de keuze voor Meilink Precision Cleaning maakte.

Keuze voor Meilink Precision Cleaning

Voor dit prestigieuze project had Nikhef meerdere partijen in de markt benaderd, maar binnen afzienbare tijd kreeg Meilink Precision Cleaning de order voor cleaning van onderdelen die binnen het bereik van de installaties van Meilink Precision Cleaning lagen. Manager Operations Hans Cools vertelt: “Het is natuurlijk fantastisch als je voor zo’n groot project gevraagd wordt. Met de ETpathfinder wordt technologie ontwikkeld waarmee het mogelijk is om het geluid van het ontstaan van zwarte gaten of neutronen sterren vast te leggen. Om hier ook maar een kleine rol in te mogen spelen hebben wij eerst zorgvuldig enkele testen gedaan in samenwerking met Nikhef. Vanaf april ’23 zijn wij begonnen met het cleanen en cleanroom verpakken van de componenten. Inmiddels is ons deel van het project naar alle tevredenheid opgeleverd.”

“Na wat marktonderzoek kwamen wij al snel bij Meilink Precision Cleaning uit als een van de grote namen op gebied van cleaning in en rond Nederland.”
Mathijs Baars, Design Engineer Nikhef

Betrokken samenwerking

Wat projectleider Mathijs Baars van Nikhef betreft, heeft Meilink Precision Cleaning zijn naam als expert zeker waar gemaakt. Mathijs: “Na wat verkennend marktonderzoek kwamen wij al snel uit bij Meilink Precision Cleaning als een van de grote namen op gebied van cleaning in en rond Nederland. Vanaf het begin van het project heeft Meilink Precision Cleaning ons bij een aantal zaken advies kunnen geven en ook op een flexibele en efficiënte wijze geholpen met de benodigde RGA-testen (Rest Gas Analyse).”

“De werkwijze die we hebben ervaren bij Meilink Precision Cleaning is professioneel en georganiseerd. Alle onderdelen die we hebben aangeleverd, zijn binnen enkele weken dubbel verpakt in nette dozen bij ons teruggekomen, zonder verdere problemen of verstoringen in de leveringen. Het reinigingswerk is goed geprijsd en we hebben absoluut niks aan te merken gehad op geleverde kwaliteit! ”

Aansluiten op de klant

Hans Cools: “Natuurlijk was aantoonbaar goede reiniging een vereiste. Daar hebben wij RGA-testen voor gedaan, bijvoorbeeld door het controleren van de reiniging voor de vacuümtoepassingen bij Nikhef. Maar door de complexiteit in de processen verschoof de tijdlijn steeds, waardoor wij zo flexibel mogelijk moesten werken om aan te sluiten op de beschikbaarheid van de producten. De ETpathfinder is een uniek project, waarvan ik het een eer vind om daar een kleine bijdrage in hebben kunnen leveren. Maar ja, kleine details is ook precies waar wij groot in zijn!“

Innovar Eindhoven Einstein Telescope Pathfinder Innovar Cleaning Einstein Telescope Pathfinder

Innovar Cleaning Control Einstein Telescope Pathfinder Innovar CC Einstein Telescope Pathfinder

Innovar Cleaning Eindhoven Einstein Telescope Pathfinder